آلبالو (نام علمي: Prunus cerasus) درخت و ميوهاي است بومي جنوب غرب آسيا و اروپا که ميوه آن ترش مزه و سرخ رنگ است. بلندي درخت آن 3 تا 10 متر است. براي آلبالو خواص زيادي ذکر کردهاند که از جمله ميتوان به ارزش آن در درمان التهاب کليه، ناراحتيهاي کبد، معده و روده و نيز بيماريهاي تبدار اشاره کرد. دم کرده آلبالو خاصيت ادرار آور داشته و از قديم به ارزش آن توجه داشتهاند. از اين ميوه براي تهيه آلبالو پلو، اشکنه آلبالو، شربت آلبالو و ترشي آلبالو و يکي از پر طرفدارترين ليکورهاي جهان ويشنوکا و موارد ديگر استفاده ميشود.
ارز غذايي آلبالو
صد گرم آلبالو 16 گرم مواد قندي، 0/85 گرم پروتئين و 8/6 کالري دارد. بعلاوه صد گرم آن حدود 50 ميلي گرم کلسيم، 20 ميلي گرم فسفر، 1 ميلي گرم آهن، 400 واحد بينالمللي ويتامين آ، 0/14 ميلي گرم تيامين، 0/12 ميلي گرم ريبوفلاوين، 5 ميلي گرم ويتامين C و نيز مقداري سديم، منيزيم، پتاسيم، مس، روي و املاح ديگر دارد.
آلبالو براي چه اشخاصي خوب نيستکساني که ورم روده دارند چون آلبالو ترش است و سلو دارد دير هضم ميشود.کساني که از معده يا رودهها عليل هستند ميتوانند آلبالوي پخته را به صورت کمپوت يا مربا مصرف کنند، البته در اين موارد آلبالو چون پخته ميشود، قسمتي از مواد حياتي خصوصا ويتامينهاي خود را از دست ميدهد ولي به آساني هضم ميشود. با وجود اين بعضي از کساني که از جهت معده و يا رودهها عليل هستند، ميتوانند هضم اين ميوه را تحمل کنند به شرطي که صبح ناشتا به مقدار کم آن هم کاملا رسيده باشد، مصرف کنند.کساني که ديابت دارند ميتوانند به حد اعتدال آلبالو بخورند زيرا قند آلبالو از نوع لولوز است و اين قند را بيماران ديابتيک ميتوانند جذب کنند.اشخاصي که چاق هستند نبايد آلبالو را به عنوان دسر يا غذاي اضافي علاوه بر غذاهاي مخصوص رژيم خود مصرف کنند ولي به عنوان يک غذاي اصلي ميتوانند از اين ميوه مصرف نمايند زيرا آلبالو داراي کالري کمي است و شيپور اشتهاي کاذب را خفه ميکند.
آلبالو براي افراد مبتلا به بيماريهاي کليه بسيار مفيد است، از بروز نقرس و روماتيسم پيشگيري ميکند، ادرارآور است و از رسوب نمک در رگهاي خوني جلوگيري ميکند و به کار منظم قلب نيز کمک ميکند. مصرف آلبالو، چربي خون، قند خون و فشارهاي اکسيداتيو را که از عوامل اصلي بروز بيماري ديابت است، کاهش مي دهد.
خواص خوراکي آلبالوآلبالو براي اشخاصي که طبع گرم دارند و يا دچار حرارت و گرمي شده اند مفيد است. ولي براي اشخاصي که سرد مزاج هستند مفيد نميباشد، مگر اينکه آن را با خوراکيهاي گرم و خشک مثل ادويه جات و زعفران مصرف شود. آلبالو براي رفع حرارت و تشنگي و دفع غلظت خون و دفع صفرا مفيد است. خون را صاف مي کند.
هرگاه آب آن را يا مرباي آن را با يک دهم رازيانه مخلوط کنند، جهت دفع سنگ مثانه و حرارت مثانه و سوزش مجاري ادرار بوسيله بول بسيار نافع است.
هرگاه مغر و دانه آن را خوب کوبيده و با پنجه مالش داده، و فتيله نرم از آن بسازند و در مجراي بول و ادرار بگذارند در صورت وجود جراحت و ناراحتي، آن را برطرف مي سازد و ادرار بدون ناراحتي دفع خواهد شد، و شاش بند را برطرف مي کند.
سردي آن بيشتر از گيلاس است و برعکس گيلاس خشک است. براي افراد گرم مزاج مناسب است و حرارت صفرا را فرو مينشاند.براي افرادي که در گرما حالت تهوع پيدا مي کنند مناسب است و معده آنها را تقويت ميکند.افرادي که سوزش ادرار بدون عفونت دارند،با مصرف آلبالو بهبود پيدا مي کنند.
درباره این سایت